Skip to main content

YUKIKO AKAGI

YUKIKO AKAGI, piano

25/03/2022 - 19:00

Descripció

Aquest concert ens proposa un viatge d’orient a occident, a través dels diàlegs entre diferents compositors. D’una banda, la relació i influències entre la cultura musical Japonesa i la occidental. De l’altra, la influència que va exercir Chopin en la música de Mompou, comparant obres d’ambdós autors que contenen aspectes de caire nacional, com les Mazurques, Poloneses, danses o melodies populars. La primera part del programa presenta aquesta relació entre compositors de les cultures musicals orientals i occidentals. Toru Takemitsu, un dels pares de la composició japonesa al segle XX, mostra a Les Yeux Clos les ressonàncies harmòniques del llenguatje impressionista de Ravel i Debussy. Debussy, per la seva banda, va sentir fascinació pels sons de la música asiàtica, que va descobrira l’ Exposició Universal de París, i trasllada aquesta estètica a les obres del programa Pagodes i La Terrasse des Audiences du clair de lune.

Hosokawa, hereu del mateix Takemitsu, explora amb el seu Haiku per a Pierre Boulez un llenguatge proper al compositor serialista, fins i tot apropant-se als efectes i harmonies de la música de Messiaen. La música del compositor català Benet Casablancas s’apropa a aspectes de la cultura japonesa, com els Haikus, estructura poètica breu i continguda, idea que es reflexa en els seus Haikus per a piano, presentant idees breus, contemplatives, de caràcter variat i fugaç. Ichiganayi presenta amb Inexhaustible Fountain una obra abstracta i fantasiosa que experimenta amb recursos del piano com són els tremolos perpetus i ressonàncies.

 La segona part del programa és un diàleg entre Mompou i Chopin, emfatitzant obres dels dos compositors amb un caràcter arraigat a la seva pròpia terra natal. Chopin, que va ser un dels ídols del compositor català, a més de composar obres d’una gran virtuositat, com l’Andante Spianato i Grande Polonesa, també va incorporar en la seva producció peçes de caire nacional que recorden a la seva Polònia natal, com les seves Mazurkes o les mateixes Poloneses. De la mateixa manera, Mompou va fer servir melodies populars a les seves Cançons, harmonitzant-les de manera molt especial i afegint-hi una Dansa a cada una d’elles.

Amb la Ballada Nº 3, Chopin desenvolupa la idea de dansa amb aquesta peça “ballable” que, a més, incorpora el que seria un dels grans trets del romanticisme, la transformació del material temàtic, aspecte que recollirien posteriors compositors com Schubert o Liszt.


Fitxa Artística

 

YUKIKO AKAGI, piano

 

 

Entrades

25/03/2022

19:00

Preu: 8€

També pots adquirir la teva entrada a:

  • Divendres de 10 a 14 h i de 17 a 20h.
  • Dues hores abans de cada representació.
  • Telèfon de taquilla: 93 462 40 54

També pots adquirir la teva entrada a:

  • A la taquilla del Teatre Sagarra, els divendres de 10 a 14 h i de 17 a 20 h
  • Telèfon de taquilla: 93 462 40 54
  • A la taquilla de l’Auditori, una hora abans de cada concert.