Skip to main content

Christian Torres, violí i Paulina Dumanaite, piano

SFERA DUO

29/04/2022 - 19:00

Descripció

 

Ludwig van Beethoven i Johannes Brahms són els dos protagonistes del programa que conforma aquesta proposta musical. Ambdós compositors alemanys representen, com sabem, dues de les grans figures musicals de la nostra història de la música.

Beethoven deixà aquest món tres anys abans del naixement de Brahms però ho feia deixant-nos una gran quantitat de peces musicals per a diverses formacions i totes d’una alta qualitat, la qual queda demostrada per la gran quantitat de concerts arreu del món en els que s’interpreten tantes de les seves obres.

La Sonata num. 5 en Fa Major és l’obra que hem triat per començar el concert. Aquesta sonata és coneguda amb el sobrenom de “Primavera”, ja que aconsegueix evocar un aire primaveral que connota natura i claredat, transmetent a la vegada sentiments d’alegria i malenconia. Beethoven passà la primavera de l’any 1800 a la casa de camp de la família Brunsvick, compartint nombrosos moments amb les filles de tal família, Teresa i Josefina, de les quals estigué enamorat. Allà començà i avançà notablement en la composició de la sonata, la qual finalitzà l’any 1801.

En aquesta època, el gran compositor de Bonn ja patia una sordera significativa. L’estructura formal de l’obra es divideix en quatre moviments: un Allegro amb un començament prou cèlebre com per provocar en l’oient una sensació de sorpresa i atenció; un Adagio considerat com un dels més delicats escrits per Beethoven; un Scherzo breu i alegre ple de caràcter; i per últim un Rondó final inspirat en una ària de l’òpera “La clemenza di Tito” de W. A. Mozart.

 

Brahms és el darrer compositor del nostre programa i d’ell hem triat la darrera Sonata que compongué per a violí i piano, la número 3 en re menor. Fou entre 1879 i 1887 que el compositor escrigué les seves tres sonates, totes elles dedicades al seu gran i admirat amic Joseph Joachim, violinista, compositor i professor d’orígen húngar. Just en el moment en que Brahms estava escrivint la Sonata num. 3, Joachim el presentà al matrimoni format per Clara i Robert Schumann, dues persones que, com sabem, van influir musical i personalment en la vida del nostre compositor.

La sonata que interpretarem és l’única de les tres escrites per Brahms que compta amb quatre moviments i mostra un caràcter bastant més agitat que les anteriors. El primer moviment és un Allegro amb caràcter tempestuós, combinant el lirisme del violí amb el so contundent i dramàtic del piano. La cadença final en Re Major ens condueix directament al segon moviment: un adagio en compàs ternari, també molt líric, ple de colors i textures que sorgeixen de la combinació d’octaves dels dos instruments.

El tercer moviment porta per títol “Un poco presto e con sentimento” . Aquí el violí acompanya el piano per cedir-li melodies, així com un caràcter més protagonista i són freqüents les entrades i sortides del mode menor. Per últim, trobem un “Presto agitato” protagonitzat per un ritme frenètic englobat en compàs 6/8. La sensació que desprèn és que ambdós instruments competeixen per l’atenció i el focus de l’oient fins arribar a una cadència final forta, solemne i amb caràcter.

 

 

Fitxa Artística

Christian Torres, violí i Paulina Dumanaite, piano

Entrades

29/04/2022

19:00

Preu: 8€

També pots adquirir la teva entrada a:

  • Divendres de 10 a 14 h i de 17 a 20h.
  • Dues hores abans de cada representació.
  • Telèfon de taquilla: 93 462 40 54

També pots adquirir la teva entrada a:

  • A la taquilla del Teatre Sagarra, els divendres de 10 a 14 h i de 17 a 20 h
  • Telèfon de taquilla: 93 462 40 54
  • A la taquilla de l’Auditori, una hora abans de cada concert.